Dvižne mize so postale priljubljena izbira za sodobne pisarne, saj omogočajo prilagajanje višine delovne površine glede na individualne potrebe uporabnikov. Pravilno prilagojena dvižna miza lahko izboljša ergonomijo, udobje in produktivnost pri delu. V tem članku bomo predstavili pet nasvetov, kako prilagoditi dvižno mizo vašim individualnim potrebam.

Dvižne mize se prilagajajo vašim individualnim potrebam.

1. Pravilna višina dvižne mize

 Pred prilagajanjem dvižne mize je pomembno ugotoviti optimalno višino delovne površine glede na vašo višino. Raziskave kažejo, da pravilno nastavljena delovna višina zmanjšuje tveganje za bolečine v hrbtu, vratu in ramenih ter povečuje udobje pri delu. Prav tako prispeva k zmanjšanju utrujenosti in povečanju produktivnosti. 

Pri določanju pravilne višine dvižne mize oz. delovne površine je pomembno biti pozoren na naslednje vidike:

 • Višina komolcev: Določite višino mize tako, da so vaši komolci pod kotom 90 stopinj, ko so vaše roke sproščene na delovni površini. To zagotavlja pravilno poravnavo zgornjega dela telesa in zmanjšuje napetost v ramenih in vratu.
 • Višina zapestja: Med tipkanjem ali uporabo miške naj bodo vaša zapestja poravnana naravnost, ne upognjena navzgor ali navzdol. Pravilno nastavitev višine mize zagotovite tako, da so vaša zapestja v ravni liniji s podlaktjo.
 • Višina oči glede na zaslon: Če uporabljate računalniški zaslon, naj bo postavljen tako, da so vaše oči naravnost usmerjene v sredino zaslona. Prilagodite višino mize, da dosežete ta položaj, tako da ne boste preveč nagnjeni naprej ali nazaj.
 • Višina stola: Prav tako kot prilagajate višino mize, prilagodite tudi višino stola. Vaši nogi naj udobno počivata na tleh, kolena pa naj bodo upognjena pod kotom 90 stopinj. Če vaš stol nima nastavljive višine, lahko uporabite blazine ali podloge za dosego pravilne višine.
 • Individualne preference: Upoštevajte tudi svoje individualne preference glede višine delovne površine. Nekateri ljudje se počutijo udobneje in bolj produktivne z nekoliko višjo mizo, medtem ko drugi raje delajo na nižji višini. Poslušajte svoje telo in eksperimentirajte, da ugotovite, katera višina vam najbolj ustreza.

Pomembno je opozoriti, da so zgornji nasveti smernice, ki jih je treba prilagoditi posameznim potrebam in preferencam. Če imate posebne zdravstvene težave, kot so težave s hrbtom ali druge težave s sklepi, se posvetujte s strokovnjakom za ergonomijo ali specialistom za delovno okolje, ki vam bo pomagal določiti pravilno višino delovne površine glede na vaše potrebe.

2. Dvižne mize ponujajo dodatne funkcije 

Dvižne mize so postale veliko več kot le preprosti kosi pohištva. Danes ponujajo številne dodatne funkcije, ki izboljšujejo organizacijo delovnega prostora in povečujejo produktivnost. Pri izbiri dvižne mize je pomembno razmisliti o svojih individualnih potrebah in zahtevah ter izbrati funkcionalnosti, ki bodo ustrezale vašemu delovnemu okolju.

Ena izmed pogostih dodatnih funkcij, ki jih ponujajo dvižne mize, so vgrajene police. Te police omogočajo shranjevanje knjig, dokumentov ali drugih predmetov neposredno na mizi, kar povečuje dosegljivost in organizacijo vašega delovnega prostora. Na ta način imate vedno vse pomembne predmete pri roki, ne da bi se morali oddaljiti od mize.

Poleg polic imajo dvižne mize pogosto tudi predale. Ti predali so lahko koristni za shranjevanje pisarniškega materiala, osebnih predmetov ali drugih manjših predmetov. Predali omogočajo, da ohranite delovno površino čisto in urejeno ter hkrati zagotovite, da so vaši predmeti varno shranjeni.

Pomemben vidik sodobnih dvižnih miz so tudi kabelski kanali ali reže. Vsi vemo, kako lahko kabelska zmešnjava na mizi ustvari neprijetno in neurejeno vzdušje. S kabelskimi kanali lahko skrijete in usmerite kable pod mizo, kar prispeva k urejenemu in organiziranemu videzu. To omogoča tudi enostavno dostopnost do električnih vtičnic ali drugih povezav, ki jih potrebujete za svoje elektronske naprave.

Ko izbirate dvižno mizo, bodite pozorni na funkcionalnosti, ki so v skladu z vašimi individualnimi potrebami. Če veliko uporabljate elektronske naprave, kot so prenosni računalniki, pametni telefoni ali tablični računalniki, lahko izberete mizo z vgrajenimi USB priključki, ki vam omogočajo enostavno polnjenje in povezavo. Prav tako lahko poiščete mize z dodatnimi prostori za shranjevanje kablov, kar bo preprečilo zapletanje in omogočilo čist in organiziran videz delovne površine.

Pri izbiri funkcionalnosti dvižne mize je ključno razmisliti o načinu dela, vaših pogostih opravilih in potrebah, ki jih imate glede organizacije delovnega prostora. S pravilno izbrano dvižno mizo, ki vam nudi ustrezne dodatne funkcije, lahko dosežete optimalno organiziran delovni prostor, ki bo izboljšal vašo produktivnost in udobje med delom.

3. Uporabite pomnilniške nastavitve

   Nekatere dvižne mize imajo funkcijo pomnilniških nastavitev, ki omogočajo shranjevanje več prednastavljenih višin. To je še posebej koristno, če v pisarni delite mizo z drugimi sodelavci ali če pogosto spreminjate svojo delovno višino glede na različne naloge. S funkcijo pomnilniških nastavitev lahko enostavno prilagajate mizo in hitro preklapljate med različnimi nastavitvami.

Dvižne mize so odlične za gibanje na delovnem mestu.

4. Prilagodite druge pripomočke za delo

Poleg prilagajanja višine dvižne mize je pomembno tudi prilagajanje drugih pripomočkov za delo, da dosežete optimalno udobje in ergonomijo v vašem delovnem prostoru. Uporaba ergonomskih pripomočkov lahko zmanjša obremenitve na mišicah in sklepih ter preprečuje morebitne poškodbe. Tukaj je nekaj primerov, kako lahko prilagodite svoje delovno okolje za boljše delovne pogoje:

 • Ergonomski stol: Izberite stol, ki ima nastavljivo višino sedeža, naslonjalo za hrbet in podporo za ledveni del hrbta. Pravilno nastavljen ergonomski stol bo zagotovil pravilno poravnavo hrbtenice, zmanjšal pritisk na hrbet ter omogočil udobno in podporno sedenje med delom.
 • Stojni podstavek za monitorje: Uporaba stojnega podstavka za monitorje omogoča prilagajanje višine in nagiba zaslona. Tako boste lahko postavili monitorje na višino oči, kar zmanjšuje napetost v vratu in očeh ter izboljšuje držo med delom.
 • Nagnjena tipkovnica: Nagnjena tipkovnica je ergonomsko oblikovana, da zmanjša obremenitev na zapestja in podlakti med tipkanjem. Uporaba nagnjene tipkovnice lahko prepreči bolečine in poškodbe, povezane z napetostjo in prekomernim upogibanjem zapestij.
 • Podpora za zapestje: Dodajanje podpore za zapestje na delovno površino vam lahko pomaga ohranjati naravno držo rok in zmanjšuje pritisk na zapestja. S tem se zmanjša tveganje za poškodbe, kot je sindrom karpalnega kanala.
 • Ergonomska miška ali trackball: Če veliko delate z računalniško miško, razmislite o uporabi ergonomske miši ali trackball miške. Te naprave so oblikovane tako, da zmanjšujejo obremenitve na roko, zapestje in podlaket ter omogočajo bolj naravno držo roke med uporabo.

Pri izbiri in uporabi ergonomskih pripomočkov je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za ergonomijo ali specialistom za delovno okolje, ki vam lahko pomagajo pri pravilnem prilagajanju in uporabi teh pripomočkov. Pravilna ergonomska postavitev delovnega prostora v kombinaciji z dvižno mizo bo zmanjšala tveganje za poškodbe in izboljšala vaše splošno dobro počutje med delom.

5. Upoštevajte gibanje

Gibanje ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja na delovnem mestu. Prekomerno sedenje lahko vodi do številnih zdravstvenih težav, vključno s slabo držo, bolečinami v hrbtu, povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, debelostjo in drugimi boleznimi, povezanimi s sedečim načinom življenja. 

Dvižne mize se odlično prilagajajo tej težavi, saj omogočajo, da pisalna miza postane stoječa miza, ko to potrebujete. 

Dvižni mehanizem za mize, omogoča uporabnikom, da enostavno prilagajajo višino delovne površine. To pomeni, da lahko med delovnim dnem preprosto spremenijo položaj in preidejo iz sedečega v stoječi položaj ter obratno. Stoječa miza ima številne prednosti za zdravje:

 • Izboljšuje držo: S stoječim delom se mišice hrbta in trebuha aktivirajo, kar prispeva k boljši drži. Pravilna drža zmanjšuje obremenitve na hrbtenici in zmanjšuje tveganje za bolečine v hrbtu.
 • Povečuje energijo in produktivnost: Stoječe delo spodbuja boljše prekrvavljenost in dotok kisika v mišice ter možgane. To vodi do povečane energije, koncentracije in produktivnosti med delom.
 • Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen: Raziskave so pokazale, da je prehajanje med sedečim in stoječim delom povezano z zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 in drugimi boleznimi, povezanimi s prekomernim sedenjem (PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22450936/). 
 • Spodbuja gibanje in aktivnost: Stoječe delo spodbuja večje gibanje med delovnim dnem. Med stoječim delom lahko opravite enostavne vaje, kot so raztezanje, hoja na mestu ali dvigovanje kolen, kar prispeva k večji aktivnosti in izboljšanju zdravja.

V skladu s smernicami za zdravo delovno okolje je priporočljivo izvajati raznolike položaje med delom, vključno s sedečimi, stoječimi in hojo. Dvižne mize omogočajo prilagajanje višine delovne površine glede na posameznikove potrebe, kar podpira bolj zdrav način dela. Z rednim menjavanjem med sedečim in stoječim delom lahko izboljšate svoje zdravje, produktivnost in splošno dobro počutje na delovnem mestu.

ZAKLJUČEK

Prilagajanje dvižne mize vašim individualnim potrebam je ključno za izboljšanje udobja, produktivnosti in zdravja na delovnem mestu. S pravilno nastavitvijo višine, uporabo dodatnih funkcij, prilagoditvijo pripomočkov za delo in rednim menjavanjem med sedečim in stoječim delom lahko dosežete optimalno delovno okolje. Ne pozabite, na posvet s strokovnjaki za ergonomijo ali specialisti za delovno okolje, če potrebujete dodatno pomoč pri prilagajanju dvižne mize.

VIRI IN LITERATURA

PubMed, dostopno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22450936/