Ergonomija na delovnem mestu je ključna za zdravje, udobje in produktivnost zaposlenih. Dandanes, ko velika večina ljudi preživi večino delovnega dneva za pisalno mizo, je pravilno nastavljeno pisarniško pohištvo postalo nujnost, ne pa luksuz. Slabo ergonomsko oblikovano delovno okolje in nepravilno nastavljeno pisarniško pohištvo lahko povzročita številne težave, vključno s kroničnimi bolečinami v hrbtu, vratu, ramenih in zapestjih, kar ima lahko resen vpliv na kakovost življenja zaposlenih.

Da bi se temu izognili, vam bomo v tem članku razkrili tri ključne nasvete, kako pravilno nastaviti pisarniško pohištvo. Raziskave kažejo, da je ergonomska praksa povezana z zmanjšanjem bolniških odsotnosti ter povečanjem produktivnosti in zadovoljstva zaposlenih. Zato je pomembno, da se osredotočimo na to, kako lahko vsak posameznik in delodajalec prispevata k boljšemu ergonomskemu okolju na delovnem mestu.

Pisarniško pohištvo

Pravilna nastavitev pisarniškega stola

Statistični podatki kažejo, da približno 80% odraslih v razvitih državah trpi za bolečinami v hrbtu, kar pogosto izhaja iz nepravilne drže in neergonomskega sedenja (WHO, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain). Da bi zmanjšali tveganje za težave s hrbtom in izboljšali splošno udobje med delom, je ključno, da svoj pisarniški stol pravilno nastavite.

Pri pravilni nastavitvi stola bodite pozorni na:

  • višino stola
  • naslonjalo stola
  • globino sedeža

Prva stvar, na katero morate biti pozorni, je višina stola. Idealno bi bilo, da lahko svoje noge postavite ravno na tla in kolena držite v pravilnem kotu, kar pomeni približno 90 stopinj. Če je stol previsok, boste verjetno dvigovali noge, kar lahko povzroči napetost v stegnih in križu. Če pa je prenizek, bo to povzročilo dodaten pritisk na kolena.

Naslednji pomemben vidik je naslonjalo stola. Najboljši stoli imajo nastavljivo naslonjalo, ki omogoča prilagoditev ledvenega dela hrbtenice. To je ključno za vzdrževanje naravne krivulje hrbtenice, kar zmanjšuje obremenitev na hrbtu. Če naslonjala ni mogoče prilagoditi, lahko razmislite o uporabi ledvene podpore ali blazine za boljšo podporo spodnjemu delu hrbta.

Poleg tega je pomembna tudi pravilna globina sedež. Sedež mora omogočati, da so vaše stegnenice vzporedne s tlemi in imate nekaj centimetrov prostora med sprednjo stranjo sedeža in zadnjico. To bo pomagalo preprečiti pritisk na stegna in zmanjšalo tveganje za nelagodje.

S pravilno nastavitvijo stola lahko zmanjšate tveganje za telesno nelagodje, kot so bolečine v hrbtu, ter ustvarite bolj udobno delovno okolje, ki bo koristilo vašemu zdravju in produktivnosti. 

Pravilna nastavitev pisalne mize

Raziskave kažejo, da lahko nepravilna višina mize povzroči napetost v vratu, ramenih in zapestjih (National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093093/). Prav tako lahko dolgotrajno delo za mizo, ki ni pravilno nastavljena, vodi do resnih zdravstvenih težav, vključno z bolečinami v vratu, ki se lahko razvijejo v kronične bolečine in druge motnje.

Prva stvar, ki jo morate preveriti, je višina mize. Vaša miza mora biti nastavljena tako, da vaša roka tvori pravilen kot med tipkanjem na tipkovnici. Idealno bi bilo, da so vaša zapestja v ravni liniji s komolci, ko so roke položene na mizo. Če je miza previsoka ali prenizka, bo to prisililo vaše roke v neergonomski položaj, kar lahko povzroči težave, kot so sindrom karpalnega kanala in bolečine v vratu.

Poleg višine mize je pomembno tudi pravilna razporeditev opreme na mizi. Računalniški zaslon naj bo postavljen na očesni ravni, kar zmanjšuje napor vratnih mišic. Ključno je tudi, da tipkovnica in miška nista postavljeni previsoko ali prenizko. Uporaba dodatnih ergonomskih pripomočkov, kot so tipkovnični podstavki in miškine podloge, lahko dodatno izboljšajo pozicijo rok med delom.

Zavedati se je treba, da je pravilna nastavitev mize individualna in je odvisna od višine in telesne konstitucije posameznika. Torej, priporočljivo je, da si vzamete čas za prilagoditev višine mize in položaja opreme glede na svoje potrebe.

Z upoštevanjem teh smernic in pravilno nastavitvijo mize lahko bistveno zmanjšate tveganje za težave s hrbtom, vratom in rokami ter izboljšate svoje delovno udobje.

pisarniško pohištvo

Pisarniško pohištvo za organizirano delovno okolje

Organizacija delovnega prostora ni le ključna za večjo učinkovitost, temveč tudi za zmanjšanje stresa in povečanje splošnega zadovoljstva pri delu.

Prvi korak k organiziranemu delovnemu prostoru je odstranitev nepotrebnih predmetov. Miza naj bo čista in prostorna, brez kopičenja nepotrebnih dokumentov, pisarniških pripomočkov in drugih stvari. Uporaba predalnikov, omar in polic je odličen način za shranjevanje dokumentov in drugih predmetov izven vidnega polja, hkrati pa jih ohranja dosegljive.

Pomembno je tudi, da organizirate kable in elektroniko na vaši mizi. Kabli, ki se zapletajo ali visijo po mizi, lahko povzročijo nered in tveganje za poškodbe. Uporaba kabelskih vodil ali organizatorjev kablov lahko pomaga ohraniti kable urejene in jim prepreči, da bi se zapletli.

Ko organizirate svoj delovni prostor, razmislite tudi o postavitvi predmetov, ki jih redno uporabljate. Računalniški zaslon naj bo postavljen tako, da je udobno za branje in da se zmanjša napor na očeh. Tipkovnica in miška naj bosta postavljeni v razponu roke, da se izognete pretiranemu upogibanju ali obračanju.

Poleg tega lahko uporabite organizacijske rešitve, kot so namizni organizatorji za pisala in držala za dokumente, da ohranite svoje delovno okolje urejeno.

Pravilna organizacija delovnega prostora ne le izboljša učinkovitost, ampak tudi zmanjšuje stres in naredi delovno okolje bolj prijetno. Z organiziranim in urejenim delovnim prostorom lahko bolje izkoristite svoj čas in se osredotočite na naloge, ki so pomembne za vaše delo.

Zaključek

Pravilno ergonomsko nastavljeno pisarniško pohištvo in organiziran delovni prostor sta ključna za dobro počutje in produktivnost na delovnem mestu. Statistični podatki in raziskave jasno kažejo, da skrb za ergonomijo na delovnem mestu ne le zmanjšuje tveganje za telesno nelagodje in poškodbe, temveč tudi povečuje učinkovitost ter zadovoljstvo zaposlenih.

S pravilno nastavitvijo stola zagotovimo, da je naše telo v optimalnem položaju, kar preprečuje bolečine v hrbtu in vratu. Pravilno nastavljena miza omogoča udobno delo brez nepotrebnega naprezanja rok in zapestij. Organiziran delovni prostor pa omogoča boljšo koncentracijo in zmanjšuje stres.

Da bi resnično izkoristili prednosti ergonomije na delovnem mestu, je pomembno, da te smernice postanejo del vaše vsakodnevne rutine. Vsakdo lahko prispeva k boljšemu ergonomskemu delovnemu okolju, tako zaposleni kot delodajalci.

Zavedajte se, da je vaše zdravje in udobje ključno za vašo dolgoročno produktivnost in kakovost življenja. Pravilna ergonomija na delovnem mestu vam lahko pomaga doseči oboje. Zato ne odlašajte in si vzemite čas, da pravilno nastavite svoje pisarniško pohištvo ter organizirajte svoj delovni prostor. 

VIRI IN LITERATURA

  1. WHO. Dostopno na: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/low-back-pain)
  2. National Library of Medicine. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093093/