Večino svojega delovnega dneva preživimo za pisalno mizo, zato je izbira pravega pisarniškega stola ključnega pomena. Glede na podatke iz National Post povprečen pisarniški delavec dnevno preživi približno 10 ur sede na stolu (National post, https://nationalpost.com/health/office-workers-sitting-788746). Kljub temu pa se pri nakupu pisarniškega stola pogosto osredotočamo na druge prioritete, kar lahko privede do težav, kot so bolečine v hrbtu, slaba drža in zmanjšana produktivnost.

V tem članku vam bomo predstavili pet ključnih nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati pravi pisarniški stol, ki bo ustrezal vašim potrebam, postavi in delovnim navadam. Pogledali bomo, zakaj je ergonomika tako pomembna, kako izbrati najprimernejše materiale, zakaj velikost in prilagodljivost nista zanemarljivi ter kako preveriti, ali je stol res pravi za vas. Z dobrim razumevanjem teh ključnih vidikov boste dvignili udobje in učinkovitost vašega delovnega prostora na višjo raven.

V nadaljevanju si preberite, kako izbrati pisarniški stol, ki bo postal vaš najboljši partner pri delu in udobju.

pisarniški stol za udobno in produktivno delo

1. Pisarniški stol mora ustrezati vašim potrebam

Preden se odločite za nakup pisarniškega stola, je ključno, da si postavite temeljna vprašanja o svojih delovnih navadah, nalogah in posebnih zahtevah. Razmislite o vrsti nalog, ki jih običajno opravljate za svojo pisalno mizo. Ali večinoma tipkate na računalniku, vodite sestanke ali izvajate druge specifične naloge? Vsaka od teh dejavnosti lahko zahteva različno vrsto podpore.

Pomembno je tudi, koliko časa preživite za mizo. Če svoje delovne ure merite v celih dneh, je udobje stola še pomembnejše, saj lahko nepravilna drža sčasoma privede do bolečin. Zato je ključno izbrati pisarniški stol, ki bo zagotavljal ustrezno podporo med dolgimi delovnimi urami.

Poleg tega je potrebno upoštevati morebitne posebne zahteve ali zdravstvene težave. Nekateri ljudje potrebujejo posebno ledveno podporo ali dodatno visoko naslonjalo za glavo. Vaš stol mora zadovoljiti tudi te potrebe.

Ne pozabite na prostorske omejitve v vaši pisarni ali domači pisalni sobi. Pisarniški stol mora ustrezati prostoru in se prilegati vaši delovni mizi, ne da bi oviral premikanje ali delovanje.

In nenazadnje, ne smemo pozabiti estetike in sloga. Funkcionalnost in udobje sta pomembna, a izberite pisarniški stol, ki se ujema s preostalo opremo in estetiko vašega delovnega prostora.

Ko ste odgovorili na vsa ta vprašanja, boste imeli boljšo predstavo o tem, kakšne lastnosti in funkcionalnosti bi moral imeti vaš pisarniški stol. To vam bo olajšalo izbiro med številnimi različnimi modeli, ki so na voljo na trgu, in vam omogočilo, da izberete pisarniški stol, ki je resnično prilagojen vašim potrebam in delovnemu okolju. S tem boste dvignili udobje in produktivnost vašega delovnega prostora na višjo raven.

2. Ergonomska zasnova

Ergonomija je ključna pri izbiri pisarniškega stola, saj vpliva na vaše zdravje, udobje in produktivnost. Pravilna ergonomska zasnova stola bo zagotovila, da ima vaše telo ustrezno podporo med dolgotrajnim delom za mizo. Pri izbiri pisarniškega stola je treba upoštevati več ključnih ergonomskih vidikov:

 • Nastavljiva višina: Pisarniški stol mora omogočati prilagajanje višine, tako da se lahko prilega vaši telesni postavi in višini delovne mize. Ko sedite za mizo, mora biti raven vaših oči na višini monitorja.
 • Naslonjala za roke: Pisarniški stoli z nastavljivimi naslonjali za roke omogoča pravilno podporo vašim rokam in zapestjem ter preprečuje napetost in bolečine.
 • Ledvena podpora: Ergonomski pisarniški stol mora imeti dobro ledveno podporo, saj to pomaga ohranjati naravno krivino spodnjega dela hrbta. To je ključno za preprečevanje bolečin v hrbtu.
 • Naslon za glavo: Če delate dolge ure in potrebujete podporo za vrat in glavo, izberite pisarniiški stol z nastavljivim naslonom za glavo.
 • Nagnjenost in vrtenje: Pisarniški stol naj omogoča nagnjenje sedeža nazaj ter vrtenje za lažje dostopanje do različnih delov delovne površine.

Ergonomska zasnova stola bo zagotovila, da boste med delom ohranjali pravilno držo in se izognili nepotrebnim bolečinam in nelagodju. Pri izbiri stola bodite pozorni na te lastnosti in se prepričajte, da se pisarniški stol popolnoma prilagodi vašim potrebam. Vaše zdravje in dobro počutje sta odvisna od tega, kako dobro je pisarniški stol prilagojen vašim telesnim potrebam.

3. Materiali in trajnost

Pri izbiri pisarniškega stola je nujno, da temeljito premislite o vrsti materialov, uporabljenih za izdelavo stola, in o njegovi trajnosti, saj si želimo, da nas bo pisarniški stol zadovoljil še dolgo časa. 

Oblazinjenje in prevleke igrajo ključno vlogo pri udobju in vzdržljivosti stola. Visokokakovostno oblazinjenje, narejeno iz materialov, kot je pena visoke gostote, zagotavlja udobje in vzdržljivost. Prevleke naj bodo trpežne, enostavne za čiščenje ter odporne na madeže.

Okvir stola je potrebno izdelati iz trdnih materialov, kot so kovina ali trpežna plastika, da zagotovimo dolgotrajno stabilnost. Prav tako je pomembno, da so mehanizmi za prilagajanje in nastavljanje stola kakovostni in zanesljivi.

V današnjem času je trajnost in okoljska ozaveščenost vedno bolj pomembna. Pri izbiri stola razmislite o možnostih, ki so izdelane iz recikliranih materialov, in tistih, ki so bili izdelani z nizkim vplivom na okolje.

Nikakor ne pozabite preveriti garancije, ki jo nudi proizvajalec stola, saj ta varuje vašo naložbo. Poleg tega je pomembno, da se pozanimate o vzdrževalnih zahtevah, saj vam bo pravilno vzdrževan stol služil dlje.

V svoji izbiri stola se osredotočite tudi na certifikate, ki potrjujejo kakovost in trajnost izdelka. Na primer, certifikat o okolju prijaznem izdelku lahko kaže na trajnostno proizvodnjo.

Izbira stola, ki je izdelan iz kakovostnih materialov in je trajnosten, je naložba v vaše udobje in produktivnost. Hkrati pa prispeva k zmanjšanju odpadkov in negativnega vpliva na okolje. 

4. Testiranje in preverjanje:

Preden se odločite za nakup pisarniškega stola, je priporočljivo, da ga preizkusite in preverite, ali ustreza vašim potrebam in udobju. Tudi če nameravate stol kupiti na spletu, je smiselno pisarniški stol prej preizkusiti v trgovini. Vabljeni v našo trgovino Nobis v Mariboru, kjer lahko preizkusite različne pisarniške stole.

Pri tem upoštevajte naslednje:

 • Preizkusite sedež: Sedež preizkusite tako, da se usedete nanj in preverite, ali je dovolj udoben ter podpira vaše boke. Poskusite sedeti v naravni drži, pri čemer so noge rahlo upognjene in stopala na tleh.
 • Preverite naslon za hrbet: Naslon za hrbet naj se prilagaja vašemu hrbtu in omogoča ohranjanje ledvene krivine. Poskusite nagniti naslon za hrbet nazaj in se prepričajte, da vam je udobno.
 • Nastavite naslonjala za roke: Preverite, ali so naslonjala za roke prilagodljiva po višini in širini ter ali podpirajo vaše roke in zapestja v naravni drži.
 • Nastavite višino sedeža: Sedež naj se enostavno nastavi na pravo višino, tako da so vaše noge rahlo upognjene in stopala počivajo na tleh ali na podstavku za noge.
 • Ocena udobja: Ne pozabite oceniti splošnega udobja stola. Sedenje na stolu nekaj minut v trgovini vam lahko pomaga oceniti, ali se boste na njem počutili dobro med dolgotrajnim delom.
 • Preberite ocene in mnenja uporabnikov: Pred nakupom preberite ocene in mnenja drugih uporabnikov, ki so že kupili isti pisarniški stol. To vam lahko da vpogled v izkušnje drugih in vam pomaga pri odločitvi.
 • Garancija in politika vračila: Preverite garancijo in politiko vračila, ki jo ponuja proizvajalec ali prodajalec. To vam bo dalo zaščito, če po nakupu ugotovite, da stol ne ustreza vašim pričakovanjem.

Testiranje in preverjanje vam omogočata, da dobite pravi občutek za stol in se prepričate, da bo izpolnil vaše potrebe. Ne hitite s svojo odločitvijo in se prepričajte, da ste izbrali stol, ki bo zagotovil udobje, podporo in produktivnost med vašim delom.

ZAKLJUČEK

Izbira pravega pisarniškega stola ima izjemen vpliv na vaše zdravje, udobje in produktivnost med delom. Ključno je upoštevati nasvete, ki smo jih predstavili v tem članku, saj bodo prispevali k temu, da boste izbrali stol, ki bo popolnoma zadovoljil vaše potrebe.

Prvi korak pri izbiri idealnega stola je razumevanje vaših potreb. Razmislite o svojih delovnih navadah, postavi, posebnih zahtevah in okolju, kjer boste uporabljali stol. To vam bo pomagalo omejiti izbor in se osredotočiti na tiste stole, ki se resnično ujemajo z vašimi potrebami.

Ergonomska zasnova stola je ključna za ohranjanje zdrave drže in udobja med delom. Stol mora omogočati nastavitev višine, naslonjala za roke, ledvene podpore in druge funkcije, ki bodo podpirale vaše telo med dolgimi urami dela.

Materiali in trajnost igrata pomembno vlogo pri izbiri stola. Izberite materiale, ki so udobni in trpežni ter hkrati razmislite o okoljski ozaveščenosti izdelka.

Velikost in prilagodljivost sta ključna, da stol popolnoma ustreza vaši postavi in delovnemu okolju. Prilagodljivi stoli omogočajo prilagajanje sedežne višine, širine sedeža, globine sedeža, naslonjala za roke in drugih parametrov, ki vplivajo na vaše udobje.

Pred nakupom stola ga vedno preizkusite in preverite, ali ustreza vašim potrebam. 

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko izbrali pisarniški stol, ki bo izboljšal vaše delovno okolje, podprl vaše zdravje in povečal vašo produktivnost. Investicija v kakovosten stol je investicija v vaše dobro počutje in uspešno delo.

VIRI IN LITERATURA:

National Post. Dostopno na: https://nationalpost.com/health/office-workers-sitting-788746